FATSOENLIJKE ASIELOPVANG VOOR KINDEREN.
STEUN ONZE PETITIE.

In Nederland verblijven meer dan 6.000 kinderen in tijdelijke (crisis)noodopvanglocaties, 2.000 meer dan vorig jaar. Dit zijn vaak grote evenementenhallen, waar de leefomstandigheden veelal schrijnend zijn. Hoewel deze (crisis)noodopvang maar voor een paar dagen zou moeten zijn, loopt dit vaak uit tot maanden. Kinderen hebben hier weinig privacy, rust en veiligheid. Dit leidt tot stressvolle situaties, terwijl hun behoefte aan stabiliteit groot is na alles wat ze al hebben meegemaakt. Bovendien hebben ze maar beperkte toegang tot zorg en onderwijs. Hiermee worden belangrijke kinderrechten geschonden.

Met deze petitie roepen we Minister Faber op om ervoor te zorgen dat kinderen fatsoenlijk worden opgevangen op kindvriendelijke, veilige locaties waar ze langere tijd kunnen verblijven.

Ja, ik teken voor… fatsoenlijke leefomstandigheden voor kinderen in de asielopvang. 

Save the Children gaat zorgvuldig om met je persoonsgegevens. Meer informatie vind je in onze privacyverklaring.

We verzoeken de overheid:

  1. Kinderen voorrang te geven in de reguliere opvang.
  2. Te zorgen dat er in alle gevallen toegang is tot onderwijs en zorg, en voldoende aandacht is voor het psychosociale welzijn van kinderen.  

Aantal handtekeningen

2966

Veelgestelde vragen

Wat is de impact van onfatsoenlijke asielopvang op kinderen? 

Gevluchte kinderen hebben vaak veel meegemaakt. Ze hebben hun vertrouwde omgeving achter moeten laten vanwege oorlog, geweld of natuurrampen. Op zoek naar veiligheid lopen zij risico op misbruik, uitbuiting, mensenhandel en geweld. In Nederland stopt deze onzekerheid en stress niet. Door een tekort aan reguliere opvanglocaties belanden veel kinderen in (crisis)noodopvangcentra, zoals evenementenhallen of andere provisorische locaties, met weinig privacy, rust en veiligheid en vaak slechte toegang tot onderwijs en zorg. Na de eerste opvang worden zij vaak ook nog overgeplaatst van locatie naar locatie soms meerdere keren per jaar, waardoor ze niks kunnen opbouwen. Door deze omstandigheden en de  heftige ervaringen die ze al met zich meedragen, kunnen zij bang, onzeker of juist agressief worden. Ook de onzekerheid over een toekomst in Nederland en zorgen om achtergebleven familie en vrienden leveren vaak  extra stress op bij de kinderen. Ze hebben behoefte aan stabiliteit.  

In een stabiele omgeving krijgen ze de ruimte om weer kind te zijn, bij hun emoties stil te staan en energie om te leren en zich te ontwikkelen. 

Hoe is de asielopvang geregeld in Nederland?

Asielzoekers worden in een asielzoekerscentrum opgevangen. Dit is vaak een vaste locatie. Omdat er niet genoeg plekken zijn in de reguliere AZC’s, worden mensen opgevangen in de noodopvang. Dit zijn vaak grote, tijdelijke locaties zoals evenementenhallen met weinig privacy, die niet passend zijn voor kinderen. In Nederland mag geen enkel kind de fundamentele rechten op veiligheid, waardigheid en welzijn worden ontzegd. Toch worden kinderen in noodopvangcentra dagelijks geconfronteerd met mensonwaardige omstandigheden. De Nationale Ombudsman en de Kinderombudsvrouw hebben opnieuw gewezen op de schrijnende situaties waarin duizenden kinderen moeten leven. Het aantal kinderen in noodopvang is schrikbarend gestegen van 4.000 vorig jaar naar 6.000 dit jaar. Ondanks dat het aantal asielaanvragen dit jaar lager is dan vorig jaar, zijn de problemen groter geworden door het slecht regelen van het kabinet. Met de aangekondigde bezuinigingen van het Ministerie van Asiel en Migratie dreigen de omstandigheden alleen maar erger te worden.

Waarom zijn de leefomstandigheden zo slecht in de noodopvang?

De opvang van asielkinderen in de noodopvang- en crisisnoodopvanglocaties is onder de maat en de veiligheid en ontwikkeling van kinderen is hier in gevaar. Dit was de conclusie in een rapport uit mei 2023 van maar liefst vier inspecties. Met name het lange verblijf van kinderen in tijdelijke locaties en de vele verhuizingen zijn schadelijk. Daarnaast is de toegang tot onderwijs (sommige kinderen zijn een jaar niet naar school geweest), het zicht op de individuele gezondheidssituatie en continuïteit van de zorg van kinderen niet gewaarborgd. Op 20 juni jl. waarschuwden het Rode Kruis, Dokters van de Wereld en Pharos dat de mentale en fysieke gezondheid van asielzoekers in de crisisnoodopvang lijden onder slechte hygiëne, gebrek aan privacy en beperkte toegang tot zorg. De organisaties roepen daarom terecht op dat er acuut een richtlijn met minimale standaarden voor zorg op crisisnoodopvanglocaties moet komen. 

Wat is volgens Save the Children de oplossing?

Begin dit jaar is de zogenaamde spreidingswet aangenomen in de Eerste Kamer, waarmee opvanglocaties eerlijker en evenwichtiger verdeeld kunnen worden over Nederland. Ook al is deze wet niet ideaal, op dit moment is het de beste oplossing om kinderen op te vangen in langdurige, structurele locaties, waardoor zij niet keer op keer hoeven te verhuizen, gewoon naar dezelfde school kunnen blijven gaan en goede toegang tot zorg hebben. 98% van de gemeenten in Nederland wil dat deze wet blijft bestaan. Minister Faber is van plan de wet weer in te trekken.

Wat doet Save the Children voor kinderen in asielopvang?

Save the Children komt op voor de rechten van alle kinderen, zodat ze in de beste omstandigheden kunnen opgroeien. Waar nodig bieden we kinderen een veilige plek, mentale hulp en zorgen we dat kinderen onderwijs en bescherming krijgen. Ver weg én dichtbij. 

Voor gevluchte kinderen in Nederland bieden we samen met Unicef en Warchild een psychosociaal programma. Dit programma heet TeamUp. Spelenderwijs leren kinderen bij TeamUp omgaan met emoties zoals angst, boosheid en verdriet. De vaardigheden die ze bij TeamUp opdoen zijn gekoppeld aan sociaal-emotionele thema’s. Die komen weer van pas in hun dagelijks leven. Door de activiteiten voelen kinderen zich meer verbonden met hun leeftijdsgenoten en optimistischer. TeamUp biedt sinds 2016 spel- en bewegingsactiviteiten aan gevluchte kinderen in opvanglocaties. Duizenden kinderen werden al bereikt door TeamUp. Op dit moment is TeamUp actief op 56 opvanglocaties verspreid door het hele land gegeven. Getrainde, vrijwillige begeleiders voeren hier de TeamUp-activiteiten uit. Zij hebben daarnaast ook een signalerende rol en kunnen zorgwekkend gedrag herkennen en wijzen zo nodig kinderen door naar gespecialiseerde zorg en begeleiding. 

Verder zijn we ook onderdeel van de werkgroep Kind in azc. De Werkgroep Kind in azc is een coalitie van Defence for Children, VluchtelingenwerkNederland, De Vrolijkheid, UNHCR, Inlia Foundation en Save the Children, opgericht om ervoor te zorgen dat de asielopvang in Nederland voldoet aan de eisen van het VN-Kinderrechtenverdrag. Samen zet de coalitie zich in om de rechten van kinderen in azielzoekerscentra en hun situatie in het azc te verbeteren. 

Wat zijn de kosten voor betere opvang? 

Door meer reguliere opvang te bouwen, kunnen de kosten juíst flink worden ingeperkt en kan er tegelijkertijd een stabielere en veiligere omgeving voor kinderen worden gecreëerd. De kosten voor noodopvang zijn namelijk minimaal 2x zo hoog als de kosten voor reguliere opvang. Zo kan er al snel een miljard euro worden bezuinigd.  
 
– De gemiddelde kosten per jaar voor een bewoner in de (crisis)noodopvang: 69.400euro 
– De gemiddelde kosten per jaar voor een bewoner in de reguliere opvang: 30.400euro. 

Hoe helpt Save the Children kinderen wereldwijd?

Als grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie ter wereld geven wij kinderen een gezonde start en de kans om te leren. En we beschermen kinderen tegen misbruik, verwaarlozing en uitbuiting.

Wij werken zoveel mogelijk met lokale medewerkers. Zij spreken de taal en kennen de cultuur, problemen en behoeftes het beste. Het werken met lokale teams heeft daarnaast als voordeel dat we snel ter plaatse zijn wanneer zich een noodsituatie voordoet. Zo kunnen we direct hulp bieden in die eerste, cruciale uren na een ramp.

Hoe we dat doen? Met 25.000 medewerkers zetten wij ons in zo’n 120 landen in voor kinderen. Wij reageren op noodsituaties, realiseren duurzame ontwikkeling en zorgen dat de stem van kinderen wordt gehoord. We zijn overal waar kinderen ons nodig hebben. Ook op de moeilijkst bereikbare plekken. Elke dag weer.

Hoe kan ik naast het tekenen van de petitie nog meer betekenen?

Naast het tekenen van de petitie kun je op verschillende manieren helpen om kinderen in nood te ondersteunen. Je kunt een donatie doen om directe hulp te bieden aan kinderen die het het hardst nodig hebben. Jouw bijdrage helpt ons om noodopvang, voedsel, en medische zorg te bieden in crisissituaties. Ook kun je je aanmelden als vrijwilliger voor TeamUp en actief bijdragen aan onze missie.

Samen zorgen we ervoor dat elk kind de kans krijgt op een veilige en gezonde toekomst. Wil je meer weten over hoe je kunt bijdragen? Bezoek dan savethechildren.nl voor alle mogelijkheden.

Save the Children is de grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie ter wereld en bestaat sinds 1919. We zijn een door CBF erkend goed doel. Wij voldoen aan strenge kwaliteitseisen.

Heb je een vraag? Neem contact op:
+31 (0)70 338 44 44